Blogi

Parhaat ostettavat kotiin vuonna 2021

Onko asunnon hakeminen saanut onnellisen päätöksensä, ja edessä on muutto uuteen kotiin? Vai kaipaatko muuten vain piristystä arkeen ja kotiin? Pientä piristystä saa aikaan vaihtamalla vaikka sohvatyynyjen päälliset, ja vähän isompi muutos saadaan aikaan vaikkapa tapetoimalla seinät. Jos kaipaat ihan konkreettisia muutoksia, ota yhteyttä remonttiyrityksiin ja tilaa heidät kaatamaan tai rakentamaan väliseiniä, uusimaan kylpyhuoneen laatat tai vaihtamaan muovimatot parketiksi. Miten olisi poreamme kotiin? Kaikki eivät pidä suomalaisesta, perinteisestä saunasta – sen tilalle tai sen rinnalle voidaan hankkia infrapunasauna tai poreamme. Omaa asuntoa voi tuunailla loputtomiin. Lue lisää siitä, mitä kannattaa ostaa kotiin vuonna 2021!

Sisustustrendit vuonna 2021

Jos tahdot sisustaa kotisi mahdollisimman trendikkäästi, valitse korallin sävyjä, art deco -henkisiä huonekaluja, luonnonmateriaaleja ja huonekasveja. Muista myös silittää lakanat – siisti ja rypytön petaus on nyt kuuminta hottia.

Korallin sävy pitää pintansa niin vaate- kuin sisustusmuodissa. Sen rinnalla sinnittelee keltainen eri sävyissään. Lämpimät sävyt sopivat syys- ja talvikotiin. Hetki sitten niin muodikas viileä harmaa on korvautunut kodikkaalla ja pehmeällä beigellä, ja aina muodissa oleva valkoinen villitsee nyt aiempaa lämpimissä sävyissä, esimerkiksi kermanvalkoisena. Art deco -tyyli näkyy pyöreissä muodoissa ja pyöristetyissä kulmissa – esimerkiksi pyöreälinjaisina sohvanjalkoina. Kaikkein trendikkäin kaluste on nyt lasinen sohvapöytä. Aseta sille puuvati tai kori, niin kotisi on kuin suoraan uusimmasta sisustuslehdestä.

Huonekasvit puhdistavat sisäilmaa, lisäävät viihtyisyyttä ja ovat nyt äärimmäisen trendikkäitä. Kultaköynnös, anopinhammas ja fiikukset sopivat aloittelijoillekin. Näitä kasveja on vaikea tappaa, vaikka kastelu ja lannoitus pääsisivätkin joskus unohtumaan. 

Luonnonmateriaalit ovat tulleet jäädäkseen. Villa, nahka ja puu ovat kestäviä valintoja, mitkä ikääntyvät kauniisti. Koska ne ovat niin pitkäikäisiä materiaaleja, ovat ne sekä ekologisia että taloudellisia valintoja uuden tai vanhan kodin sisustamiseen. Vastuulliset ja ajattomat valinnat ovat pop, ja se on oikein hyvä sisustustrendi.

Terveellinen koti ja hyvä sisäilma ovat hyvinvointitrendien kärjessä

Juokseva nainen

Hyvinvointitrendit vaikuttavat myös rakennus- ja sisustusmaailmaan. Terveellinen koti, hyvä sisäilma ja kestävän kehityksen mukaiset valinnat ovat nyt kovassa huudossa. EU:n alueella rakennusala tuottaa jopa 450 miljoonaa tonnia jätettä vuodessa, ja edelleen 75 prosenttia siitä päätyy kaatopaikalle. Rakentaminen ja kiinteistöala rohmuavat maailman uusiutumattomista luonnonvaroista jopa 38 prosenttia, joten ei ihme, että rakennusalaa on vaadittu tehostamaan jätteiden kierrätystä ja suunnittelemaan sekä valmistamaan rakennuksia, mitkä kestävät enemmän kuin 30 vuotta. Kestävän kehityksen aallonharjalla ratsastavat toimijat ovatkin jo alkaneet valmistaa taloja, joiden odotettavissa oleva käyttöikä on peräti kolme vuosisataa.

Lisäksi on alettu tiedostaa, että rakennuksissa on lukemattomia ainesosia, joiden vaikutuksesta asukkaiden terveydelle ei ole vielä tarkkaa tietoa. Asbestin käyttäminen on jo ymmärretty kieltää, mutta vielä on monia rakennusaineita, joiden kemialliset yhdisteet saattavat olla ihmiselle haitallisia. Kivessä, puussa ja savessa ei haitallisia kemiallisia yhdisteitä ole, ja jos ne saadaan lähialueelta, aiheuttaa rakentaminen mahdollisimman vähän ilmastokuormitusta. Vihdoinkin on herätty huomaamaan myös sisäilman laadun merkitys. Monet oireilevat työpaikan huonon sisäilman takia, mutta vietämme kotona usein jopa enemmän aikaa kuin työpaikalla. Ei ole samantekevää, millaista ilmaa nukkuessamme hengitämme – nukummehan noin kolmanneksen elämästämme.

Puu on nyt erittäin trendikäs sisustusmateriaali. Tällä luonnonmateriaalilla on myös hyödyllisiä terveysvaikutuksia: pelkkä puun koskettaminen laskee stressiä, ja lisäksi havupuiden tiedetään olevan luonnostaan antibakteerisia. Hengittävä, uusiutuva puu sopii niin rakentamiseen, kalusteisiin kuin esimerkiksi piensisustusesineisiin.

Digitaalisaatio ja elektroniikka helpottavat arkea monin tavoin

Monet kodin askaret sujuvat helpommin uusien laitteiden, mittareiden ja nettiyhteyden avulla. Poissa ollessasi robotti-imuri ja robottimoppi hoitavat siivoamisen. Pihan nurmikon leikkaa robottiruohonleikkuri. Jos kotiisi hankitaan hälytysjärjestelmä, saat puhelimeesi välittömästi tiedon siitä, koska lapsi on tullut koulusta kotiin, jos asunnossa syttynyt tulipalo tai mikäli murtovaras yrittää avata takaovea. Erilaiset kodin laitteet voi yhdistää wifi-verkkoon – näin voit napsauttaa saunan tai vaikka ulkoporealtaan päälle jo ennen, kuin saavut kotiin. Tällaisilla hankinnoilla helpotat arkeasi ja teet kodistasi toimivan, nykyaikaisen ja turvallisen. Uusiin rakennuksiin on tulossa antureita, joilta on helppo tarkistaa sisäilman laatu, ilmankierron riittävyys sekä talon rakenteiden kosteustaso – eli varmistua siitä, että koti tukee asukkaiden hyvinvointia.

Categories:
Blogi
You Might Also Like